Rechtstreeks kalveren leveren aan Boerderij Blom

Onze visie is dat de keten zo kort mogelijk moet blijven. Zo blijft er minder geld plakken op plekken waar er minimaal risico bestaat. De bedoeling is dat zowel de melkveehouder als uiteindelijk wij als kalverhouder er beter van worden.

 

Ons doel

 Kalveren rechtsstreek van melkveehouder naar kalverhouder;

 Kalveren groot brengen bij ons op de boerderij met tussentijds contact met de melkveehouder;

 Kalveren slachten en bij de slagers en horeca uit de regio aan de man brengen. Een kalf uit Didam, hoort bij de slager en horeca in Didam. Een kalf uit Vethuizen, hoort bij de horeca aldaar. Etc.

 

Uiteindelijk leidt dit, denken wij, tot meer betrokkenheid, meer werkplezier en vooral een stukje trots over wat wij toch maar mooi met z'n allen neerzetten hier in de regio.

 

Werkwijze

 Wij zetten ééns in de tien weken op. Tussentijds kun je dus eventueel blijven leveren aan je eigen handelaar. We spreken nu regelmatig af dat de melkveehouder, als het uit kan, de kalveren een week langer voor ons vasthoudt, zodat we meer kalveren ineens uit onze regio hebben;

 Op het moment van opzetten moeten de kalveren tussen de 14 en 35 dagen oud zijn. Leeftijdsverschil vinden we niet erg.

 We zetten voor rosé kruisling vaarzen en zwart/rood bonte stieren op. Lichte vaarzen en luxe stieren gaan naar een andere kalverhouderij, waar ze blankvlees houden. Dit heeft te maken met kosten/opbrengst. Onze handelaar neemt wel alle kalveren mee.

 Voor de handel en transport maken we gebruik van MKD Driehoek. Dit omdat het anders logistiek niet te doen is én omdat er natuurlijk behoorlijk wat wetten en regels kleven aan de sector. Door MKD in te zetten voorkomen we gedoe met de NVWA.

 MKD haalt de kalveren op donderdag op. Ze wegen op de klep. Je weet dus direct wat het kalf weegt én wat het opbrengt.

 Donderdagavond heten wij de kalveren welkom op onze boerderij.

 

Extra samenwerking

In week 48 2019 hebben wij voor het eerst 40 kalveren uit de regio opgezet. Het is nog even zoeken naar de juiste vorm van terugkoppeling geven aan de melkveehouder.

Zodra de kalveren overgaan van de opfok stal naar de afmest stal (met 10 weken) wegen we de kalveren uit de regio stuk voor stuk om hun groei te bepalen. Daarnaast maken we een foto van het kalf (als het meewerkt). Dit koppelen we terug aan de melkveehouder.

 

 De manier van opfokken op het melkveebedrijf maakt ons niet uit. We weten het wel graag, omdat we er onze eigen opfok op aanpassen. Kalveren die onbeperkt melk hebben gehad bij de melkveehouder, krijgen dat ook bij ons. Kalveren die twee keer daags melk kregen bij de melkveehouder, krijgen dat ook bij ons.

 We zijn heel actief op Facebook. Wanneer we samenwerken vragen we ook of je er bezwaar tegen hebt dat we de herkomst van het kalf benoemen.

 We proberen zoveel mogelijk slagers warm te laten lopen voor het kalf uit de regio. Tips en suggesties zijn altijd welkom.

 Mocht je zelf je eigen kalf terug willen hebben voor in de vriezer, dan kan dat natuurlijk. Informeer even naar de mogelijkheden bij Bert of Trees.

© 2019 - 2021 Boerderij Blom | rosé kalfsvlees uit Didam | sitemap | rss