Op ons erf

Het erf van onze boerderij is het hart van het bedrijf. Het is ons kleine eilandje, met naast de stallen ook een woonhuis, een kruidentuin, een moestuin, stukken weiland en heel veel ander groen. Door aandacht voor de natuur om ons heen te houden, stimuleren we de oorspronkelijke biodiversiteit en plukken we de vruchten van het mooie dat de natuur ons te bieden heeft.

erf didam boerderij blom kalveren rosé

Bijen, hommels en vlinders

In het voorjaar van 2020 start Bert met het houden van bijen. Daarmee komt een lang gekoesterde wens in vervulling om ons erf verder te verrijken. Bij het planten en stekken van bloemen en planten, houden wij rekening met de bijen, hommels en vlinders. Dat betekent dat er onkruid op ons erf staat, omdat daar net een bepaalde rups in kan verpoppen tot vlinder.

We zijn bezig met het aanplanten van een fruitboomgaard en het inrichten van een erftuin. Bijen zorgen voor bestuiving. Het mooiste is het als beplanting een dubbel doel heeft. Enerzijds het stimuleren van de biodiversiteit en anderzijds de mogelijkheid om er zelf ons voedsel vandaan te kunnen halen, waarmee we ook deels zelfvoorzienend kunnen leven. Gewoon weer zoals het bedoeld is, voordat de wereld maakbaar werd.

Verschillende kruiden en planten dragen bij aan de biodiversiteit en zijn vervolgens ook te gebruiken in ons voedsel, als thee of in het badwater. Lavendel is zo'n veelzijdig voorbeeld. Na een drukke dag een topje fijnwrijven tussen onze handen en de geur opsnuiven, werkt direct kalmerend. Of salie. Heerlijk bij kalfsvlees, of bij het ontbijt als thee, maar ook heel nuttig als natuurlijke bestrijding.

boerderij didam rosé kalfsvlees kopen

Vogels

Het platteland is een dynamische omgeving. De mussen in de haag kwetteren er vanaf het voorjaar lustig op los. Soms gaat het zo oorverdovend hard, dat er weinig van de plattelandsrust te merken is. Zo hebben we ook de bedreigde steenuil op ons erf wonen. De leg van 2019 koekeloerde regelmatig door het raam van de woonkamer. In de nacht roepen de uilen elkaar en waken Pa Steenuil en Ma Steenuil over hun kuiken. Ook dan is er dus weinig rust op het platteland.

In de zomer van 2019 hebben we weer veel zwaluwen gezien. Ze zijn een tijdje weg geweest, maar ze hebben ons erf weer gevonden. In grote getalen ook. Prachtig om te zien en ze vangen mooi wat insecten af.

kalfsvlees kopen online boerderij

Verduurzamen

Verduurzamen is een beetje een containerbegrip geworden. Voor ons betekent het dat we de wijsheid van de natuur gebruiken om ons dagelijks leven verder vorm te geven. Alle zintuigen gebruiken, in combinatie met gezond (boeren)verstand. Voor ons is het belangrijk dat elke aanpassing aan het erf of in de stal daadwerkelijk een meerwaarde heeft voor de rosé kalveren en voor ons als mens.

Groene staldaken zijn een mooi voorbeeld: aan de ene kant zorgen groene staldaken voor extra groen en aan de andere kant voor extra isolatie in de stal. Ook de afvoer van regenwater verloopt op die manier beter, naast dat we wederom oppervlakte bieden voor insecten, bijen en vlinders.

De mogelijkheden zijn eindeloos en we hebben hier ontzettend veel ideeën over. Van het aanpassen van ons erf, het aanpassen van de stalsystemen tot aan de manier van het houden van rosé kalveren. Helaas is er sprake van heel tegenstrijdige wet- en regelgeving en bewegen we in een systeem waarin de opbrengst voor ons minimaal is, óók wanneer we verregaande 'verduurzaming' op ons erf doorvoeren. Kortom: investeren in duurzaamheid levert geen cent meer op.

Dat houdt ons niet tegen! We blijven hoe dan ook overtuigd van onze visie op de toekomst, waarmee we nog meer kijken naar en leren van de natuur, zoals onze voorouders ook altijd hebben geleefd. Daarin zit veel wijsheid verborgen. Dat maakt dat we op dit moment creatief moeten zijn met de mogelijkheden en vooral ook geduld moeten hebben. Stapje voor stapje innoveren we, verbeteren we en bouwen we aan een toekomstbestendige manier van boeren.

 


 

Ga verder op ons erf naar:

boerderij blom didam kalfsvlees kopenopen boerderijdag didam rosé kalfsvlees bestellenboerderwinkel online kopen kalfsvlees bestellen

© 2019 - 2021 Boerderij Blom | rosé kalfsvlees uit Didam | sitemap | rss