Onze boerderij

Onze boerderij staat in het mooie, groene Greffelkamp bij Didam. Dagelijks werken we met veel plezier op en rond het erf om ervoor te zorgen dat de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn voor onze rosé kalveren. We vinden het belangrijk om te bekijken naar wat er al is, het liefst zo lokaal mogelijk. Ook hebben we veel aandacht voor de natuur om ons heen. Ons erf is ook een thuis voor vogels, kleine zoogdieren, insecten en vlinders.

Klik op het onderwerp van keuze of lees verder onder de afbeelding.

Familiebedrijf | Moderne stallen | Unieke wijze van boeren | Biodiversiteit

boerderij blom didam rosé kalfsvlees

Familiebedrijf

Een boerderij en bijbehorend erf verzorgen en onderhouden is een flinke klus. Het werk is nooit af. De kalveren staan altijd op de eerste plek. Zakelijk en privé zijn nauw met elkaar verweven. Ons leven draait helemaal om de boerderij: het is een echt familiebedrijf.

Het liefst gaan de kinderen mee naar 'achter'. Zodra ze kunnen lopen willen ze meehelpen en het is vechten om een plekje naast pappa op de trekker. Als ze voor zijn, zijn de kinderen graag buiten. We houden bijen - daar blijf je bij uit de buurt - en we hebben kippen - die kun je verzorgen en daar kun je ook mee spelen.  Zo krijgen ze van jongs af aan mee hoe ze al hun zintuigen kunnen gebruiken om de dieren en de natuur te kunnen begrijpen.

'Respect en aandacht voor de natuur vormt het hart van ons leven en ons werk. De natuur laat zich niet dwingen en vertelt je alles wat je moet weten. Als je dát kan waarnemen, ben je een rijk mens. Dat leren onze kinderen al van jongs af aan.'

 

Moderne stallen

Onze rosé kalveren staan in groepen in een moderne stal die voor ons een combinatie is van gezond boerenverstand met de mogelijkheden van de moderne tijd. Zo regelen we het klimaat met mechanische ventilatie, gebruiken we LED daglichtverlichting en is een deel van de hokken bekleed met rubber op de vloer.

Door het klimaat nauwkeurig te regelen houden we onze kalveren gezond. We hebben het gebruik van (noodzakelijke!) medicatie tot nihil weten terug te dringen. De kalveren hebben altijd en onbeperkt beschikking tot voer en water. Dat zorgt voor rust. Onze kalveren hebben méér ruimte dan de wettelijk toegestane norm. Ook dat zorgt voor rust, omdat ze niet met elkaar hoeven te strijden voor ruimte aan het voerhek.

'We zijn er enorm op gebrandt dat onze kalveren het zo aangenaam mogelijk hebben bij ons. Stress is uit den boze. Wanneer u onze boerderij bezoekt, hoort de rust voelbaar voor u als bezoeker te zijn. Met minder nemen we geen genoegen.'

 

Onze eigenwijze wijze

'Onze geheel eigenwijze wijze van boeren' noemen we het altijd. We hebben zo onze mening over de kalverhouderij van nu en de kalverhouderij van de toekomst. Dat steken we niet onder stoelen of banken en daar zetten we, onafhankelijk en vooruitstrevend, onze eigen stappen in. Kan niet, bestaat niet.

 Anders dan anders. Uniek in de rosé kalverhouderij is dat wij zélf contact leggen met melkveehouders in de buurt. Wij kopen onze kalveren rechtstreeks van hen. Zo komen de kalveren rechtstreeks van de melkveehouder naar onze boerderij.

Onze gedachte. Waarom van ver halen wat er binnen handbereik is? Op deze wijze verminderen we transporttijd, slaan we een stap over omdat de kalveren niet eerst naar een verzamelcentrum gaan en juist door het overslaan van die stap, reduceren we stress en bevorderen we diergezondheid.

 

 Anders dan anders. Mest- en voeranalyse om af te kunnen lezen of datgene waarvan wij denken dat we het goed doen, ook daadwerkelijk goed is voor onze kalveren. We verbeteren de water- en voedselkwaliteit van onze kalveren, bijvoorbeeld door kruidenrijk (biologisch) hooi te voeren. De mest gaat voor 85% terug op de gewassen in de buurt.

Onze gedachte. Een optimale vertering zorgt voor rust ín het kalf. Uiteindelijk is een goede vertering een teken van gezondheid. Dat is bovendien uiteindelijk ook terug te proeven in het kalfsvlees. Door het rantsoen heel nauwkeurig samen te stellen ontstaat er een unieke smaak.

 

 Anders dan anders. Onze rosé kalveren hebben méér ruimte per kalf dan de wettelijk toegestane norm. Het huidige systeem dwingt de boer eigenlijk om meer dieren te houden om de inkomsten zeker te stellen, terwijl dit niet persé de wens van de boer is.

Onze gedachte. Elke groep kalveren heeft zijn eigen rangorde. Ruimte zorgt voor extra rust in het hok, omdat elk kalf gemakkelijk bij de voergang kan komen. Extra rust is minder stress en dat resulteert in een betere groei en een mooiere kwaliteit kalfsvlees.

'Ons hart maakt een sprongetje als we 's avonds nog even om de staldeur kijken of alles oké is. De rust is voelbaar. De kalveren liggen achterin het hok, tegen elkaar aan, rustig te herkauwen en er ligt nog ruim voldoende voer voor ze tot de volgende ochtend.'​

 

Biodiversiteit

Wij genieten van de natuur en alles wat daarbij komt kijken. De basis daarvan is wederom gezond boerenverstand: de natuur vertelt ons wat wij moeten weten en laat zich op geen enkele manier dwingen.

Op ons erf leven heel veel verschillende dieren en planten. De steenuil maakt bijvoorbeeld dankbaar gebruik van ons erf, net als vleermuizen en zwaluwen. Dit houden we graag zo en waar mogelijk willen we de oorspronkelijke biodiversiteit nog verder stimuleren. Daarom denken we goed na over hoe we ons erf inrichten, welke planten we gebruiken en waar we 'onkruid' laten staan. Boer Bert is ook imker. Op dit moment heeft hij één bijenvolk.

In de moestuin helpen de kinderen mee. Vanaf het vroege voorjaar planten we zaadjes die we laten kiemen in de vensterbank. Later planten we ze uit in de tuin. We zetten er kruiden en bloemen bij die een plant ondersteunen. Uiteindelijk kunnen we na veel aandacht, zorg en geduld oogsten. Zo zien we steeds weer dat het tijd kost om iets te laten groeien. Ook hierin laat de natuur zich niet dwingen.

 


 

Ontdek meer over Boerderij Blom:

rosé kalveren blom didam boerderijbert en trees blom boerderij blom didam kalfsvleesonline boerderijwinkel didam boerderij blom

 

© 2019 - 2021 Boerderij Blom | rosé kalfsvlees uit Didam | sitemap | rss